2010/07/22

Jangan mempermainkan semangat HAM.

Kalau maksud "ham spirit" itu tak tahu tak payah bercakap banyak. Ada orang tahu sebut, tapi tak tahu apa itu "ham spirit". Jangan terlampau taksub dengan seseorang. Mungkin anda di butakan atau di belenggu oleh orang yang mengambil kesempatan. Anda jangan terpengaruh dengan kata-kata. Orang yang mengambil kesempatan ini terus terang saya katakan, penuh dengan agenda masing-masing. Hati-hati memilih kawan. Baru berkawan setahun jagung anda kata bagus. Jadi berhati-hatilah.
Orang yang tak menghiraukan apa itu sahabat, kawan, ikatan silaturahim dan sebagainya sudah pasti tidak ambil peduli. Yang dia tau untung saja. Beringat kadang-kadang satu masa anda berada di atas, anda boleh buat apa saja. Tetapi jika anda jatuh, koyak, rebah dan bergulung sudah pasti anda berada di bawah. Kemungkinan anda menerima balasan atas apa yang telah anda lakukan. Sesuatu yang buruk itu akan dibalas dengan buruk.
Kepada semua berhati-hati bercakap, memilih kawan dan jangan terlampau taksub dengan sesuatu samaada orang ataupun kebendaan. Anda perlu sedar dan bertindak jika anda sedang di permainkan. Bila anda terlambat, memang susah nak berpatah balik mungkin ketika itu anda di kaburi dengan kemewahan, keselesaan dan ketaksuban.
"Jangan jadikan hidup anda dikaburi dan jangan mempermainkan semangat HAM itu sendiri"

5 comments:

Anonymous said...

Setuju sangat-sangat.

Anonymous said...

yg ni mmg saya sokong brader..ada sejenis manusia nih..sembang mmg pandai, tapi buat xtau..yg tau cuma harapkan rakan2..mintak tolong atas SEMANGAT HAM..bila nak mintak tolong, depa pakai semangat HAM, bila buat untung..kroni2 die je yg sapu..bukan berkira, tapi saya sangat sakit hati apabila semangat rakan2 yg ikhlas dlm melaksanakan sesuatu bnda tu, DIGUNAKAN oleh pihak2 tertentu..atas kepentingan peribadi..untung kau sapu, nama kau dapat..tapi bila datang masalah kau mintak semua rakan2 fikir dan tanggung sama2..yg bermati - matian, dok bersengkang mata org lain..tapi si lembu dapat nama..berhati2 lah wahai rakan2 semua..radio amatur tu hobi, utamakan yg lebih penting..jgn gadaikan masa bernilai anda, titik peluh anda, duit poket anda dan kuderat untuk kepentingan ORG LAIN yang begitu lantang mempermainkan semangat HAM.

cuba check blakang batu, mungkin ada udang dok sembunyi!!=P

de 9m2air

Anonymous said...

SETUJU 100% DGN ABG RIE &
ada sejenis manusia nih..sembang mmg pandai, tapi buat xtau..yg tau cuma harapkan rakan2..mintak tolong atas SEMANGAT HAM..bila nak mintak tolong, depa pakai semangat HAM, bila buat untung..kroni2 die je yg sapu..bukan berkira, tapi saya sangat sakit hati apabila semangat rakan2 yg ikhlas dlm melaksanakan sesuatu bnda tu, DIGUNAKAN oleh pihak2 tertentu..atas kepentingan peribadi..untung kau sapu, nama kau dapat..tapi bila datang masalah kau mintak semua rakan2 fikir dan tanggung sama2..yg bermati - matian, dok bersengkang mata org lain..tapi si lembu dapat nama..berhati2 lah wahai rakan2 semua..radio amatur tu hobi, utamakan yg lebih penting..jgn gadaikan masa bernilai anda, titik peluh anda, duit poket anda dan kuderat untuk kepentingan ORG LAIN yang begitu lantang mempermainkan semangat HAM. YA ALLAH, ENGKAU BERIKAN PETUNJUK YA ALLAH.. AMIN...AMIN...AMIN...

cuba check blakang batu, mungkin ada udang dok sembunyi!!=P

9w2bba said...

Saya amat bersetuju dengan pendapat dan idea saudara ini.Tersilap terjemah makna HAM SPIRIT yang sebenar menyebabkan terjadinya berpuak-puak, harapan saya pasti akan ada yang tersedar dari lamunan apabila membaca tulisan anda ini. All the best.

Anonymous said...

Saya pon stuju ham spirit, mcm spirit crusher.. death
http://www.youtube.com/watch?v=woML9M5UBSc

Morse code trainer