2009/12/31

2009/12/30

What is Dxing?

DXing is the hobby of tuning in and identifying distant radio or television signals, or making two way radio contact with distant stations in amateur radio, citizens' band radio or other two way radio communications hobbies. Many DXers also attempt to receive written verifications of reception (sometimes referred to as "QSLs" or "veries") from the stations heard. The name of the hobby comes from DX, telegraphic shorthand for "distance" or "distant".

One of the interesting sides of DXing as a hobby is collecting QSL cards (acknowledgement cards from the broadcaster) confirming the listener's reception report (sometimes called SINPO report-see next section).

Usually a QSL card will have a picture on one side and the reception data on the other. Most of the broadcasters will use pictures and messages indicating their country's culture or technological life.

ref: wikipedia

2009/12/17


Morse Code

Salam kepada rakan-rakan yang ingin mengambil cw. Pada saya banyak teknik untuk belajar cw ini. Yang paling penting adalah rhythm morse code itu. Kenapa rhythm penting untuk belajar cw ini?. Rhythm itu penting untuk mengenal mengenalpasti bunyi morse code. Ada di kalangan kita belajar cw dengan mengingat atau mengira 'dit' dan 'dah'. Seperti dalam gambar ini.
jika anda mengira anda tidak dapat mempelajari morse code itu dengan berkesan. Jika ayat anda terima dalam morse code itu sebanyak 35 patah perkataan. Anda tidak dapat mentafsir kesemuanya. Malah anda akan tertingggal ayat yang di hantar. Biasanya ayat yang di hantar dengan morse adalah secara berterusan walaupun ada noktah sekalipun. Oleh sebab itu rhythm atau lagu morse code tu penting. Setiap 26 huruf itu daripada A sampai Z anda perlu mengetahui rhythm atau tone. Saya percaya kalau anda boleh mengenal rhythm morse itu anda akan berjaya. Jika anda mengira anda akan ketinggalan. Nasihat saya untuk belajar morse code ini anda perlu mengenak rhythm bukannya mengira 'dit' dan 'dah'.

2009/12/16

Aku bukan menyepi tapi berurusan,tugasan dan penyelesaian


Salam semua rakan2. Aku bukan menyepi diri tapi ada tugasan yang kena buat. Di samping itu minggu ni adalah turn aku untuk standby kerja sampai hujung bulan. So mungkin rakan2 tertanya-tanya "mana pi amry ni" ataupun depa laguni "mana pi 9m2rie ni". Mungkin ada orang berkata tu la dah dapat 9m2 terus senyap. Tapi aku harap rakan2 tak berkata begitu. Sebenarnya aku sibuk dengan urusan kerja dan family aku. Bagi urusan kerja sekarang ni tempat kerja aku tak cukup orang dan banyak equipment baru masuk. Semua benda nak kena buat, nak handle vendor lagi. Kalau vendor local senang skit sbb bahasa malaysia dia paham tapi kalau vendor luar "korea". Nak kena cakap korea dengan depa ni. English pun depa bleh skit2. So hari2 melayan benda ni di samping hookup dan sebagainya. Bagi urusan family pula one of my family at kampung sakit cancer. So emak aku ada 2 org adik beradik saja. So adik mak aku ni merangkap mak menakan aku ni sakit cancer payu dara. Sekarang masuk wad untuk buat kemo. So banyak perkara yang nak kena settlekan. Aku cerita semua benda2 ni bukan apa, bukan nak mintak belas kasihan. Tapi just luahan perasaan kenapa aku senyap dan sunyi audio aku ni. Memang semua orang ada masalah tapi ini adalah hakikat sebenarnya. Berharap sangat jangan la ada rakan2 atau sapa2 salah tafsir. Aku sepi dan diam diri bukan lari, takut, malas, SOMBONG dan sebagainya. Dalam hidup aku ni, kandang2 benda yang kita tak suka yang kena buat. Mohon sejuta kemaafan la kepada rakan2 aku yang ambil RAE exam hari ni. Sebab tak sempat nak join kelas preparation untuk exam, kalau ada pun sekejap saja bagi semangat dan moral support. Untuk pengetahuan rakan2 AYAHANDA aku juga hari ni pergi ambil exam RAE. Semalam aku call dia bertanyaankan pasai RAE ini. So menjawab "amry abah x boleh nak concerntrate baca buku sbb sibuk dengan makcik aku yang berada di wad sebab sakit". So tak apalah aku cakap. Tapi kalau takdak apa2 pi la ambik exam RAE tu lepas balik la. Terima kasih dekat cher (9w2cey) yang bagitahu aku esok ayah aku pergi nak bas ke tempat exam RAE tu. Terima kasih rakan2 local sik yang sudi membantu aku. Aku berharap pada ayahanda aku semoga lulus dan tak lupa juga pada rakan2 lain yang nak ambik exam hari ini. Aku doakan semua anda semua berjaya. Insyallah.
Itu saja ringkasan cerita aku harini dan hari berikutnya. Masih banyak lagi yang pahit2 yang tak bolih di ceritakan. Jumpa lagi 73.

2009/12/14

Semangat

Pagi 12hb Dec 2009

Aku bangun pagi awal. Hari ni xyl aku (9w2smu) berkerja di Umceed K.L (UM caw K.L). Kadang2 aku tak boleh nak buat apa2 aktiviti setiap hari sabtu setiap minggu. Tak ap aku berkorban jaga harmonic.
Lepas xyl pergi kerja dalam pkl 9.00pg. Harmonic aku bangun. Nama harmonic aku Nurin. Afifah. Umoq dia baru masuk 4 thn. Tapi kalau dengaq di bercakap pergh....... Kadang2 ayat power pun keluaq. Tengok mode dia ok harini. So aku tanya dia
aku: Nurin hari ini nak ikut abah tak?
nurin: Nak..nak. Abah nak pegi mana?
aku: Abah nak pergi jumpa kawan abah di K.L dan di Shah Alam.
nurin: Ok ( dia jawab o.k saja)
lepas dia kata ok saja aku terus mandikan dia. Pakai baju cantik2 nak pegi jalan. So aku pun happy sebab harmonic aku o.k dan mau ikut aku pergi K.L dan Shah Alam. Biasanya kalau mode dia tak ok. aku dok umah jer la.
So dalam kepala hotak aku ni terpikir. Tak pa lah aku pergi jumpa rakan2 yang buat kelas RAE dan yang bakal ambik exam nanti. Nak bagi moral support. Bagi semangat pada diaorang. Manatau murah rezeki meraka lulus. So 2 tempat aku pergi, satu di pusat ko k.l dan lagi satu di sek17 shah alam.
So dekat pusat ko jugak ramai rakan2 ham termasuk 9w2 dan 9m2. ok alhamdulilah. Masa dekat shah alam sek 17. Mungkin rezeki aku nak jumpa 9m2au-pak aziz dan 9w2sf-syed faizal. so banyak perkara yang di sembangkan. Seronok jumpa diorang ni. Macam2 cerita ada. Rupanya pak aziz 9m2au ni belom kenal aku di daratan. hehehe sebelum ni aku dengan beliau di alam maya saja ( yahoo massenger). hehehee. So dekat nak balik aku jumpa dia pak aziz. Anda tau tak dlm ym tuah_78 tu sapa. Hahaha dia cakap sapa...hang ka. Saya kata dia ya saya la tu pak aziz. Hahaha dia tersenyum. Rakan lagi seorang tu pak syed memang sahabat baik pada pak aziz ni. So orang lama dan berpenglaman jugak ni. Pak syed ni macam arabian sikit. Sebab kalau tengok muka dia jelas arabian. So banyak jugak cerita daripada dia. Banyak jugak ilmu dan pendapat yang baguih yang aku dapat.
So hari tu aku happy dapat jumpa rakan2 lama dan baru. Di samping tu bagi moral support kepada rakan swl yang akan memduduki exam tak berapa lama lagi ni. So kepada rakan2 yang nak mengambil RAE exam di doakan anda berjaya. Jika anda berjaya dan lulus exam nanti jangan lupa tolong rakan2 swl yang lain pulak. Itulah doa dan harapan aku. All the best. 73 9M2RIE.......

2009/12/13

RAE Quiz-3

1-What you should do when you hear two
stations are in QSO?
a) Cut into the conversation without knowing what they are discussing
b) Listen first and after finding out the gist, of the QSO ask to join and start talking about something else
c) Cut in and start an argument about another subject
d) Listen first and if you can contribute to the QSO ask to join and add what you can to
stimulate further discussion

the answer is d) Listen first and if you can contribute to the QSO ask to join and add what you can to
stimulate further discussion

2-Which of the following option use the
correct International Phonetic Alphabet far
spelling the word HELP?
a) Hostel Euro Lord Paris
b) Hawii Enter Long Pappa
c) Hongkong Echoo Lamb Paprik
d) Hotel Echo Lima Papa

The answer is d) Hotel Echo Lima Papa

Please refer guideline radio amateur form mcmc

2009/12/11

Menguap Dan Adab-adabnya

Assalamualaikum ahli panel sekelian,

Saya ada terbaca beberapa artikel berkaitan dengan menguap yg mana ada kaitannya dengan syaitan, ini kerana bila sembahyang suka nak menguap pulak..dan dlm artikel tersebut menyatakan nabi saw tak pernah menguap, adakah ada hadis berkaitan menguap ini dan bagaimanakah cara nak mengatasinya..
sekian, terimakasih

jawapan:

Benarlah apa yang saudara baca di dalam artikel itu. Perkara ini (menguap) banyak terdapat di dalam hadis-hadis sahih. Berikut adalah di antara hadis-hadis(maksud hadis) tersebut:

Dari Abu Hurairah dari Nabi saw ia bersabda:

Å´esungguhnya Allah Taala suka kepada orang yang bersin dan benci kepada (orang yang) menguap. Apabila salah seorang dari kalian bersin dan mengucapkan hamdalah kepada Allah Taala adalah hak bagi setiap muslim mendengarnya membaca ÁºarhamukAllah (Semoga allah memberi rahmat kepadamu). Adapun menguap itu adalah dari syaitan. Apabila salah seorang dari kalian menguap maka hendaklah ia mengembalikan (mulutnya) sedapat-dapatnya. Sesungguhnya apabila seseorang dari kalian menguap, syaitan pun tertawa kerananya. [Riwayat Bukhari]

Dari Abu Hurairah r.a katanya Rasulullah s.a.w telah bersabda: Menguap (dengan mulut terbuka luas) merupakan gangguan dari syaitan. Apabila ada di antara kamu yang menguap maka hendaklah dia menutup mulutnya mengikut kemampuan.[Riwayat Muslim]

Dari Abu SaÃÊd Al-Khudri ra dari Nabi saw ia bersabda:
Å«ika ada di antara kamu menguap, tutuplah mulutmu kalau-kalau syaitan masuk [Riwayat Abu Dawud]

Terdapat beberapa hadis lain lagi yang berkisar perihal menguap dan adab-adabnya. Dan kesemua hadis-hadis tersebut membawa kepada satu makna, iaitu Islam tidak suka seseorang menguap terutama tanpa menutup mulut apatah lagi ketika sembahyang.

Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid berkata, dari hadis-hadis yang mengkhabarkan perihal menguap ini, boleh disimpulkan bahawa:
1. Syaitan menyukai manusia yang menguap kerana ia tanda kemalasan
2. Syaitan memasuki seseorang itu ketika menguap.
3. Syaitan mentertawakan sesiapa yang menguap dan memperlekehkan keburukan wajah diri yang sedang menguap

Maka jelas menguap itu satu tingkahlaku yang tidak beradab/baik. Bahkan dibenci Allah. Oleh yang demikian, seseorang itu hendaklah cuba sedaya upaya untuk tidak menguap. Cubalah sedaya upaya untuk merapatkan mulut ketika menguap sedapat yang mungkin. Sekiranya perlu, tutuplah mulut dengan tangan. Dan juga janganlah menghasilkan sebarang suara ketika menguap itu. Sekian.

Rujukan:

Terjemah Al-Azkar
oleh Imam An-Nawawi

www.Islam-qa.com

http://hadith.al-islam.com/

al-ahkam

Sumber pautan: http://soaljawab.wordpress.com/2007/...-adab-adabnya/
__________________
Kita tak mampu mengubah dunia TETAPI kita boleh mengubah diri kita sendiri... Kebanyakan manusia itu berbeda pandangan, carilah persamaannya untuk sebarang penyelesaian bukan mencari perbezaan yang memusnahkan... Kita bukan sempurna, itulah hakikatnya...

2009/12/03

RAE Quiz-2

The current flowing in a circuit is 10 mA.
How many Watt of power is dissipated by a
circuit resistance of 100 kΩ?
a) 1 Watt
b) 10 Watt
c} 1,000 Watt
d} 10,000 Watt


Answer is
b) 10 Watt

solution:-

remember ohm's law for power. the formula is
P = I 2 x R, P = E x I or P = E 2 / R

given I= 10mA and R= 100kΩ, what is power in watt?

so P = I 2 x R
= (10mA) 2 x 100kΩ
= 10watt

Three good electrical conductor are:

a) Copper, gold and mica
b) Gold, silver and wood
c) Gold, copper and aluminum
d) Copper, aluminum and paper

Answer is C)Gold, copper and aluminum

reference for good electrical conductor "click here"

2009/12/01

RAE Quiz- 1

A current of 0.5 Ampere flows through a
resistance when 6 Volt is applied. To change the
current to 0.25 Ampere, you must:
a) increased the supply to 12 Volt
b} reduced the supply to 3 Volt
c) connect a 1252 resistor in parallel with ' the existing resistance
d) connect a 6S2 resistor in parallel with the
existing resistor

Answer is B- reduced the supply to 3 Volt

solution:-

Remember the ohm's law formula.

V= IR V is voltage, I is current and R is resistor.

Given I= 0.5A, V= 6v R = ?

V= IR, get R

R= V/R, R= 6v/0.5A
= 12 ohm

if change current to 0.25amp. logically voltage must reduce

given I= 0.25A, v=? and R= 12 ohm

formula V=IR

so V= 0.25A (12 ohm)
= 3v

Check back V=IR

3v= I (12 ohm)
3v/12 ohm = I
so I = 0.25A

The maximum output power permitted from

a Class A amateur radio station is:
a) 300 Watt PEP
b) 400 Watt PEP
c) 500 Watt PEP
d) 1000 Watt PEP

Answer is B- 400 watt pep

refer Class A license:-

2009/11/24

Ini reality bukan paksaan dia ikut aku......


Ni la pembakaq semangat aku untuk lulus cw.
Kadang2 sakit perut aku dok gelak. Dia dok tekan e e e e e e e.......

Tips: For Learning Morse Code (CW)


  1. Start! Whether you use audio cassettes, CDs, computer software, or a partner to send and receive, you won't get anywhere until you get started.
  2. As a small child learns first to crawl, then to walk, and finally, to run, you, too, must learn in steps. Learning Morse code (CW) properly requires both self-study, and the help of someone sending CW to you.
  3. Learn each character as a sound. Morse code is a language of sounds. Never write dots and dashes.
  4. Repetition is the key to remembering anything, including Morse characters. Some folks master it in days, others in months. All who kept at it got it.
  5. The Farnsworth Method is recommended. With the Farnsworth Method, you learn each character at 15 words per minute with large spacing in between characters. This has been proven to be the best method for long-range development. Once the characters are learned, copying speed is easily increased by decreasing the spacing between each character.
  6. Practice, practice, practice. No matter if you learn quickly, or slowly, the key to learning is practice. With enough practice, just about anyone can learn Morse code. Sometimes, skipping a day or two of practice is helpful, and can get you back on track.
  7. Take advantage of all available practice. Your local area may offer Morse code practice through a 2 Meter Repeater, which you can copy with a scanner. If you have a rig or shortwave receiver, you'll benefit from any CW you hear. Just listen and copy as many characters as you possibly can. Once again, practice will pay off. The more you listen, the more you'll be able to copy and understand. After a while, you'll be copying more characters than you are missing. While driving down the road, I would translate road signs to Morse code in my head - the faster the better.
  8. One of the best ways to practice, is to use the "Buddy System." Get a friend, spouse, relative, or anyone willing to share their time, to learn along with you. Enlist the aid of an experienced CW operator for answering questions, and making sure you don't develop any bad habits.
From Chuck Adams, K7QO and Rod Dinkins, AC6V, ARRL WEB

2009/11/19

Pandangan Mata






Lirik Pandangan Mata Hati - Hijjaz


Pandangan mata selalu menipu
Pandangan akal selalu tersalah
Pandangan nafsu selalu melulu
Pandangan hati itu yang hakiki
Kalau hati itu bersih

Hati kalau terlalu bersih
Pandangannya kan menembusi hijab
Hati jika sudah bersih
Firasatnya tepat kehendak Allah
Tapi hati bila dikotori
Bisikannya bukan lagi kebenaran

Hati tempat jatuhnya pandangan Allah
Jasad lah
ir tumpuan manusia
Utamakanlah pandangan Allah
Daripada pandangan manusia


Penukaran address blog

Salam kepada pembaca blog. Address blog saya akan bertukar kepada http://9m2rie.blogspot.com pada 23-11-09 isnin. Jika anda ada membuat linking blog saya ker blog anda sila tukar address website saya.

2009/11/14

Learn CW Online- Kali 3 posting.




(anda juga boleh click di menu pada blog ini sebelah atas)

Posting kali ketiga

Kepada rakan-rakan amator yang berminat dengan morse code dan ingin belajarnya. Disini di infokan satu laman web morse code learning secara online. Bagi mereka yang hari-hari mengadap computer dan ada kemudahan internet jadi sini peluang anda untuk belajar morse code.
LCWO online ini menggunakan kaedah Koch Method. Untuk mengekses laman web ini sangat mudah. Anda hanya perlu register ke laman web ini berserta password yang register sendiri.
Kemudahan yang di berikan adalah seperti:-
1- markah tertinggi- anda boleh compare dengan rakan lain dalam laman ini
2- belajar kelajuan dari segi code group,plain text training, callsign training dan sebagainya.
3- format mp3 morse boleh di download terus daripada laman web ini
4- kemudahan menukar text kepada morse code dan dengar.
dan banyak lagi.
Tujuan saya menginfokan laman LCWO ini adalah untuk berkongsi maklumat dan ilmu. Bukan untuk membangga diri tapi untuk berkongsi ilmu dengan semua. Ilmu tanpa amal tak akan kemana.
Harap anda mencuba.


2009/11/12

Cw Player new version 3.3.0


Freeware to learn and train the Morse code. Needs a sound card and Win95/98/ME/2000/NT/XP. The Morse message of page amateur radio has been generated with CW_PLAYER. CW_PLAYER includes automatic CW keying of the transmitter through serial and parallel ports or manual keying through the Joystick port. Good training. Click one of the small flags to know more about the numereous features of CW_PLAYER. Linux/Ubuntu users can run CW_Player through WINE 1.0


Download here cw player v3.3.0

2009/11/11

Amalan Surah-surah Pilihan untuk dibaca dan dihafal


  1. Surah Al-Kahfi
  2. Surah As-Sajadah
  3. Surah Yaasiin
  4. Suran Ad-Dukhan
  5. Surah Al-Waqi'ah
  6. Surah Al-Hasyar
  7. Surah Al-Mulk
  8. Surah Ar-Rahman
Selain berhobi dengan radio ni. Marilah kita mengimbangkan hal kedunian dengan akhirat. Insyallah dengan mendengar membaca ayat al-quran menjadi penawar penenang jiwa.

Perlu ada kod etika penulis blog, komuniti Internet

KOD ETIKA PENGUNA LAMA WEB

2009/11/10

Aduh ada lagi ni.....

Masih lagi kedengaran isu-isu yang berkaitan dengan exam baru-baru ini. Mintak maaf banyak pekara ini membuat saya hilang rasa hormat kepada mereka yang membawa cerita ini. Rupanya tak abis lagi di perkatakan. Sebenarnya saya dan rakan-rakan lain tahu apa yang terjadi di dalam dewan itu. Kalau orang yang didalam itu membuka cerita atau sebagainya. Kita tak boleh nak buat apa. Kuasa lulus atau gagal adalah di pihak yang berkuasa. Kita tak boleh la membuat keputasan sendiri. dan memberitahu kepada pihak berkuasa suruh buat itu dan ini. Siapa kita, apa kaitan kita dengan pihak yang berkuasa Jika orang yang bermasalah itu lulus sekali pun. Apa kita boleh buat. Dia sendiri akan malu. Hukuman bukan ditangan kita biar dia dan ALLAH saja tahu. Orang yang membuat salah akan balas dengan ketentuan ALLAH.
Cukuplah semua tu. Berselawat lah banyak. Orang lain memerhati saja gelagat kita berperang dengan isu-isu yang mungkin tiada bukti yang kukuh. Jika ada bukti tampil ke hadapan buat penyelesaian yang patut. Jangan melibatkan orang lain dengan cerita-cerita yang tiada bukti kukuh.
Cukuplah setakat ini. Tak payah bersusah payah nak menghukum seseorang. Bukan setakat yang bersalah saja takut nak masuk frequency. Orang tak bermasalah pun malas nak masuk. Nak apply callsign pun rasa malas. Lebih baik tak payah la. Jika ada lagi desas-desus maaf banyak-banyak Hobi ini dah tak relevan lagi. So fikir-fikirkan lah............73

Menarik ni bagi pengemar morse code....


Bagi mereka yang kebetulan menggunakan handphone jenis nokia tapi untuk version S60 v2.x phones (tapi untuk version v1.x or v3.x tidak boleh). Biasanya kita menghantar sms dengan menaip atau menekan keypad untuk membuat ayat. Tapi dengan install software Morse texer anda boleh menggunakan morse code rhythm untuk menaip ayat2 yang anda kehendaki. Tapi ini cuma untuk handphone nokia saja yang versi S60 v2.x sahaja.


Tap in some Morse code, and then send it as an SMS. Keys are:
  • 1, 4, 7, or * - Dot
  • 2, 5, 8, or 0 - Space
  • 3, 6, 9, or # - Dash
  • Left arrow - Dot
  • OK key - Space
  • Right arrow - Dash
  • C key - Delete last dot, dash or letter
  • Call/green key - Send as SMS

For a gap between letters, press space once. For a gap between words, press space a second time.

Download software morse texer

If you want to check your phone version please click here

Perjalanan aku ketika mengambil exam cw.....

Ini la result yang 1st exam aku dulu. Aku gagal. Tapi tak pa. Selepas exam yang 1st tu, esok hari aku dah start buat cw. Blaja cuma waktu lunchour waktu kerja hari-hari dengar dan dengar. lepas tu baru tulis. Jarak daripada exam yang 1st ke exam yang 2nd lebih kurang 5 bulan. Di bawah ini result aku yg gagal dulu.
Jadi aku tak putus asa. Aku banyakkan latih tubi dan alhamdulilah aku dah berjaya di 2nd exam ni. Sebenarnya macam-macam dugaan yang di terima semasa blaja cw ini. Tapi itu dijadikan pembelajaran saya. Tiada jalan lain untuk lulus cw ini. Ini bukan riak dan takbur. Tapi ini realitinya. Di bawah ni ada result 2nd exam yang tertulis aku lulus. Alhamdulilah.
Kepada rakan-rakan seperjuangan ku yang gagal. Jangan putus asa. Cuba lagi kerana kegagalan pertama bukan bererti gagal selama-lamanya. Di samping berdoa anda perlu berusaha ke arah itu. Insyallah satu hari nanti anda turut berjaya. Insyallah.Terima kasih kepada ibubapa, XYL dan harmonic. Tak lupa kepada cikgu-cikgu cw (BUMDUM) dan rakan2 seperjuangan dan juga rakan yang memberi support dan bukan yang kondem. Terima kasih semua.

2009/11/09

RESULT RASMI CW TEST DAH KELUAR





bila duniawi berlebihan akhirat jangan di tinggalkan


Salam dalam kesibukan menghafal cw sehingga speed 30wpm. Marilah juga kita jangan lupakan al-quran. Saya berpesan pada diri saya juga dan rakan-rakan. Bukan saya niat untuk riak dan takabur. Tapi marilah kita imbangkan akhirat dengan duniawi. Saya terpanggil untuk menulis kerana ada rakan saya semasa di YM( yahoo massenger) menceritakan sambil mendengar cw apa kata sambil tu dengar juga bacaan al-quran. Sangat mudah sekarang dengan adanya online al-quran iaitu http://www.quranexplorer.com/ . Sebaiknya jangan kita lalai dan lupa kepada al-quran. Kalau boleh baca dan hafal al quran. CW anda boleh ingat apa salah kita ingat ayat-ayat al quran ini.
Disini ada sedikit adab2 membaca alquran dan menghafal alquran:-
Adab-Adab Membaca Dan Menghafal Al-Quran

• Ikhlaskan niat.
• Bersabar.
• Mulakan bacaan dengan Bismillah.
• Banyak berdoa kepada Allah s.w.t.
• Bersih dari hadas kecil dan besar.
• Sebaiknya menghadap kiblat.
• Memakai pakaian putih yang bersih dan menutup aurat.
• Jangan banyak berkata dan ketawa ketika membaca dan menghafal.
• Memberikan tumpuan sepenuhnya.
• Jangan membaca ketika mengantuk atau menguap.
• Berhenti membaca ketika ingin membuang angin.
• Menghormati Al-Qur'an.
• Menghormati guru.
• Solat dua rakaat sebelum memulakan kelas.

*Sebelum menghafal
• Mempunyai azam dan minat untuk menghafal
• Memilih waktu yang sesuai untuk menghafal.
• Memilih tempat yang sesuai untuk menghafal.
• Berada dalam keadaan tenang.
• Kosongkan fikiran sebelum menghafal.
• Pilih sebuah jenis mashaf dan jangan ubah dengan jenis mashaf lain.
• Beristighfar, membaca selawat dan doa sebelum mula menghafal.
• Membaca ayat 164 surah Al-Baqarah sebelum mula menghafal.

*Teknik Menghafal

A. Teknik "Chunking"
 Memisah-misahkan sepotong ayat yang panjang kepada beberapa bahagian yang sesuai mengikut arahan guru.
 Memisah-misahkan selembar mukasurat kepada beberapa bahagian (2 atau 3 bahagian) yang sesuai.
 Memisah-misahkan surah kepada beberapa bahagian, contohnya mengikut pertukaran cerita.
 Memisah-misahkan juz kepada beberapa bahagian mengikut surah, hizib, rubu', cerita dan sebagainya.
 Memisah-misahkan Al-Qur'an kepada kelompok surah, setiap 10 juz dan sebagainya.

B. Teknik Mengulang
 Membaca sepotong atau sebahagian ayat sekurang-kurangnya lima kali sebelum mula menghafalnya.
 Membaca ayat yang telah dihafal berulang-ulang kali (10 atau lebih) sebelum berpindah ke ayat seterusnya.
 Selepas menghafal setiap setengah mukasurat, harus diulang beberapa kali sebelum diteruskan bahagian yang kedua.
 Selepas menghafal satu mukasurat diulang beberapa kali sebelum diteruskan ke muka surat seterusnya.
 Sebelum menghafal bahagian Al-Qur'an seterusnya, harus diulang bahagian yang sebelumnya.

C. Teknik Tumpu dan Ingat
 Menumpukan penglihatan kepada ayat, mukasurat dan lebaran.
 Pejamkan mata dan cuba melihatnya dengan minda.
 Sekiranya masih lagi kabur, buka mati dan tumpukan kembali kepada mashaf.
 Ulanglah sehingga dapat melihat ayat atau mukasurat tersebut dengan mata tertutup.

D. Teknik Menghafal Dengan Seorang Teman
 Pilih seorang teman yang sama minat.
 Orang yang pertama membaca dengan disemak oleh orang yang kedua.
 Orang yang kedua membaca dengan disemak oleh orang yang pertama.
 Saling menebuk ayat antara satu sama lain.

E. Teknik Mendengar Kaset
 Pilih seorang qari' yang baik bagi seluruh Al-Qur'an atau beberapa qari' bagi surah surah tertentu.
 Sebelum mula menghafal, dengar bacaan ayat-ayat yang ingin dihafal beberapa kali.
 Amati cara, lagu dan tempat berhenti bacaan qari' tersebut sehingga terpahat di fikiran.
 Mula menghafal ayat-ayat tersebut dengan cara dan gaya qari' tersebut.
 Sentiasa mendengar kaset bacaan Al-Qur'an dan kurangkan atau tinggalkan pendengaran lagu kerana ia akan mengganggu penghafalan.

F. Teknik Merakamkan Suara
 Rakamkan bacaan kita di dalam kaset dan dengar semula untuk memastikan bacaan dan hafalan yang betul.
 Bagi kanak-kanak, rakamkan bacaan ibu-bapa atau guru kemudian diikuti oleh bacaan kanak-kanak tersebut. Minta kanak-kanak tersebut mendengar kembali rakaman tersebut beberapa kali hingga menghafalnya.

G. Teknik Menulis
 Tulis kembali mukasurat yang telah dihafal. Kemudian semak semula dengan mashaf.
 Menulis setiap ayat pertama awal mukasurat, atau setiap rubu', atau setiap juz, atau setiap surah dalam satu helai kertas.

H. Teknik "Pointers" dan "Keyword"
 Buat beberapa kotak. Setiap kotak merupakan satu mukasurat.
 Catat dalam kotak tersebut beberapa perkataan yang menjadi keyword bagi mukasurat tersebut.
 Merenung dan membayangkan kotak tersebut dalam ingatan.

I. Teknik Menghafal Sebelum Tidur
 Membaca atau menghafal beberapa potong ayat sebelum tidur.
 Semasa melelapkan mata, dengar kaset bacaan ayat-ayat tersebut dan bayangkan posisi-nya di minda kita.
 Dengar kembali dari awal surah, juz atau hizib, atau mana-mana yang sesuai sehingga ayat yang telah dihafal. Cuba bayangkan ayat-ayat yang didengar dari kaset di minda kita.

J. Teknik "Mindmaping"
 Bagi setiap Juz, buat 8 cabang, setiap cabang satu rubu'. Tulis ayat pertama rubu' tersebut dicabangnya.
 Bagi setiap surah, buat cabang bagi setiap pertukaran cerita atau rubu'.
 Bagi setiap 10 juz, buat cabang bagi setiap juz, dan cabang yang lebih kecil bagi rubu'.

bersambung....


reference web "senandung hikmah"

2009/11/07

Sudah lah


Ini saya punya lama mana dalam hobi ini dan tidak ada kaitan dengan orang lain 2002 sampai sekarang. Hobi yang unik, merapatkan tali persaudaraan tak kira bangsa. Sekarang dah lain ada saja isu-isu yang menjadi ketidakpuasan hati. Sama ada ia benar atau tidak benar the best solution buat la muzakarah. Cari dimana silapnya. Sekarang imej sudah tercalar. Lama dan baru dah tak ada persefahaman. Akibat daripada perkara ini ia akan terbawak-bawak kemana saja. Sebabnya sekali perkataan itu keluar sama ada di mulut atau menulis susah nak di hilangkan. Jika benar anda ikutlah jika salah anda bersubahat dan bertalibarut. Jika perlu stop di sini berhentilah cari jalan penyelesaian. Orang lain melihat ikatan persaudaraan sudah mula tercalar. Orang mungkin suka "kah..kah..kah" dengan perkara ini dan ada yang tidak suka "tolonglah" mana pergi semangat itu. Jangan harap la aku akan pergi ke 7015 jika masalah ini berlarutan. Kalau perlu stop di sini ok cukup. Sebab makin lama makin berlarutan jalan penyelesaian tiada dek kerana pekara itu sengaja atau tidak sengaja. So please stop yang memulakannya cari la jalan untuk menyelesaikannya dan yang membaca, mendengar juga cari jalan penyelesaian. Kalau hobi ini tidak relevan lagi maka cari la hobi lain. Masa tidak akan menunggu kita lagi dan umur semakin tua.

2009/11/05

Biarkan ia berlalu...


Salam semua, kita harus kembali ke pangkal jalan. Maafkanlah saja ia. Insyallah tak lama lagi ok la tu. Kadang-kadang kita ni melompat dengan dugaan dan cabaran. Tapi tak pa "cubaan". Hang tuah yang fail SPM pun dah study balik dekat sekolah Menengah Langkasuka. Doakan hang tuah berjaya.
Kemaafan di beri tanda persahabatan. Luka tu tetap luka la. Cuma hilang rasa hormat, respect dan sebagainya. Carila jalan yang benar untuk memulihan hati terluka. Tapi aku dah ok dah. Sbb dah banyak kali dah. Cuma kalau berjanji mesti pegang pada janji.
Selepas ini dimana rakan-rakan yang baru nak berlajar cw untuk buat reference. Itu tuan reference sudah tersalah cakap. Ehhh bukan aku la orang lain.
Tapi kalau yang berminat saya sanggup tolong setakat yang mampu ikhlas cakap. Yang penting "berminat". Jadi cari la semangat anda yang nak belaja cw tu supaya tak hilang. Anda cari cikgu atau guru yang anda suka dan jauhi guru yang salah. Sendiri buat baik dan sendiri buat salah. Jauhkan ia. Sebab dia sendiri pun dah tak betul.
Hari ini aku memaafkan engkau wahai tuan blog di sana. Cuma cari la macamana nak memulihkan rasa respect, hormat, tempat sumber ilmu tuan blog di sana kepada saya. Sekian...

2009/11/04

Beri galakan kalau "berminat" jadi cikgu cw



Kenapa susah sangat menerima perubahan. Beri la galakan kalau dia atau sesiapa "berminat" untuk mengajar. Mengajar cw adalah mudah tak perlu banyak menggunakan pedagogi. Melainkan kalau ia menjadi cikgu sekolah di mana pedagogi pendidikan adalah perlu.

Sejauh mana sekali pun anda transmit jika ilmu yang di beri tidak gunakan ,ibarat curah air ke daun keladi. Pengalaman belajar cw adalah berbeza setiap orang yang mempelajarainya. Apa salahnya menjadi cikgu cw dan memberi ilmu yang di miliki kepada orang lain tanpa perlu ada pra syarat.
Jika kita susah menerima pendapat orang lain nescaya orang lain tidak akan mendengar pendapat kita. Mengajar menggunakan alat tertentu adalah sesuatu daripada pedagogi. Tak kiralah kalau ianya menggunakan suis sebagai key. Menggunakan komputer juga merupakan adalah satu kaedah pedagogi untuk mengajar cw. Sesuatu perkara yang mudah dan menyenangkan adalah perlu kerana manusia penuh dengan kesibukan. Kadang-kadang di timpa masalah-masalah lain. Credit perlu di berikan kepada meraka yang sudi untuk mengajar. "tangan yang memberi lebih baik daripada yang menerima". Thankyou kepada cikgu2 aku yang mengajar aku.
Jika seseorang itu berkata "berminat" beri galakan jangan di kodemkan. Kadang-kadang perkataan berminat boleh di tafsirkan kepada perbuatan. Kadang-kadang rakan ini menunjukan minat dengan perbuatan contoh membuat kit DIY morse code yang mudah di dapati. Di situ kita tahu memang dia berminat. Disini kita perlu memberi tunjuk ajar kepada mereka apa yang perlu di buat untuk memanjangkan lagi minat belajar cw ini. Jika kita tahu tak kira 9M2 ka atau 9W2 bahawa sesuatu pekara itu perlu tunjuk ajar, Maka ajarlah jangan pandai berkata-kata saja. Kelak pandai berkata-kata saja memakan diri. Di situ pengajar kepada sesuatu pekara itu adalah cikgu.
Di dalam hobi ini rakan yang belajar cw adalah rakan kita juga. Tak ada bezanya. Teruslah mengajar dan mengajar kepada mereka yang "berminat". Insyallah Allah akan membalasnya.

2009/10/30

Apa criteria yang perlu ada pada 9m2



Kepada rakan yang sudi memberi pendapat dan cadangan sila beri pendapat dan padangan anda di ruangan "comment" post ini. Ini sekadar pendapat dan pandangan sahaja. Anda di nasihatkan tidak membabitkan nama atau rakan-rakan ham yang lain. Anda juga perlu berterus terang dengan menulis nama dan callsign anda supaya senang saya hubungi jika ada apa-apa berlaku selepas ini. Tujuan saya adalah untuk mengenalpasti apakah yang perlu di buat atau persediaan semasa menjadi 9M2's sebelum dan selepas menjadi 9M2's. Sekian 9W2RIE.








Comment here

2009/10/28

Dia ikut aku.....berminat

Advantages of Morse

Although Morse may appear to be difficult to learn, it can bring many rewards. It is often found that it is much easier for a low powered ham radio station to make good contacts using Morse. For someone owning a more average station, not using huge antennas and high powers, Morse gives the opportunity of making contacts with distant stations, or getting through pileups that may not be possible of SSB were used. Even though there is now no requirement to learn Morse to gain access to the HF bands with a ham radio licence, in many countries today, it can bring many benefits in terms of the capability of the amateur radio stations. reference: ERT electronic+radio

2009/10/27

2009/10/21

yang mana satu nak pilih-II

The best solutions is :
3-buat kerja lain
5-tengok saja
6-redha saja
9-buat tak tau saja
10-bersyukur apa yang ada
11-bersahabat
13-layan saja
14-bersukan
15-jangan tinggal hobi radio

Thanks bro2 yang bagi semangat/pendapat/buah pikiran/dsb

2009/10/18

Kau Lupa Pada Janji -i


Sepetang hang jebat ajak hang tuah pergi umah beliau untuk jamuan makan. Tuah tunggu sampai 2 pagi sebab lama tak jumpa dan bermain senjata. Tuah sebenarnya ada berjanji dengan Adi putra untuk bermain senjata. Salam surai di pinta pada hang jebat yang gundah gulana( dalam pemikiran tuah mungkin dia letih kot melayan rakan2). Tuah dengan segan malu berkata kepada jebat. "wahai jebat aku mahu pulang dahulu, sebab esok hari aku ada perjanjian dengan seseorang. aku dah berjanji jebat" si jebat bedebah tu cakap "relax la bang tuah bukan senang nak jumpa". Alasan yang sama jugak di beri kepada jebat. Jebat menjawab " kau tuah dah sombong dan tak mau tunggu lagi sampai pagi esok" tuah berdiam diri saja dengan alasan sama di berikan. Tuah tetap cabut jugak balik dengan sabarnya.
Tapi hari ini jebat sedang memangil hang kasturi tapi tak ada jawapan. Jadi hang tuah menyahut panggilan jebat berkata" salam jebat kenapakah engkau memanggil kasturi. adakah sesuatu bencana menimpa engkau". Jebat menjawap " aahh kau tuah semalam aku menyuruh mu jangan bersurai awal ke majlis aku tuah. Namun kau balik jugak tuah. Kau dah sombong tuah". Tuah menjawab untuk pembelaan " jebat aku dah berjanji dengan adi putra untuk bermain senjata untuk persiapan berlatih setelah lulus ujian dan di anugerahan ilmu Kipas Senandung Dalam Senandung. Tapi aku dah cancle jebat sebabnya aku lewat bangun dan utusan aku dah beritahu kepada adi putra yang mana aku tak dapat berjumpa beliau. Sudah tentu adi putra kechiwa kepada aku". Dalam pemikiran hang tuah ia tahu jebat dah lulus dengan sempurna dah telah di anugerahkan oleh adi putra ilmu itu. Dia berfikir lagi kenapa jebat menyakat aku begitu rupa, sedangkan aku tidak menyakat beliau ketika berlatih dan setelah lulus ilmu Kipas Senandung Dalam Senandung. Bukankah ia telah berjanji dulu si jebat berdebah ini "jika jebat lulus ujian itu sebelum aku nescaya aku tidak akan menyakat engkau (yakni mengutuk engkau) di khalayak ramai". Tetapi kenapa kau buat jugak jebat "kau dah lupa pada janji jebat". Aku memang begini jebat sejak azali kadang-kala aku berdiam diri, kurang bercakap dan merendah diri. Aku masih ingat pesan guru kita "Radin Bumdum Melintang Patah" ya akan aku guna ilmu ini ke jalan yang benar dan menolong orang lain pula. Pesan dia lagi jangan kamu menyakat, riak dan tidak sopan dengan apa yang engkau ada. Tuah pun bediam diri dan beredar daripada situ setelah kasturi menyahut panggilan jebat. Tapi tuah tidak kecil hati cuma kechiwa dengan janji yang di tabur dahulu. Sekarang janji tinggal janji saja. Tuah berkata " aah aku tidak peduli apa yang menyakat aku. Aku tetap aku. Yang pastiNYA aku berpegang pada janji.


2009/10/11

Terima Kasih.....semua

gambar from 9w2afr
Lepas saja ujian yang mula2 aku ambik dulu. Aku nekad akan terus belajar cw. Selepas exam cw yang 1st time aku ambik, di esok hari aku dah start cw. Cari buku baru. Dan skrg buku aku itu dah jadi 3 buah. Lepas exam dulu aku jumpa dengan 9m2all. Dia offer pada aku jom saya train awak cw. Tapi sblm aku belajar dengan 9m2all. Aku dah start cw sampai group yang ketiga iaitu "pqrst". kelajuan 13wpm dan tiada gap. Kelas cw bermula sebelum puasa. At that time aku dah mula copy apa yang di hantar oleh 9m2all. Di situ aku dapat tahu dekat mana tahap aku. Tapi bila sampai bulan puasa aku teruskan sampai habis ke group terakhir "uvwxyz". Bila masa aku belajar cw ni? cuba teka. Sebenarnya aku buat cw masa time lunchour di saltmine. Dari pukul 1.00pm sampai 2.00pm hari2 non stop kecuali ada tugasan yang lagi penting. Rakan2 saltmine kata : "hang buat apa". Aku diam saja. "OOO hang dok dengar benda ni untuk cakap dengan gila kot". Aku cakap dekat rakan aku ni " ya memang aku gila". Kalau dekat umah masa tu jangan harap la. Sambil tu join kelas cw 9m2all. Dan masa lunchour tu aku dok kacau 9m2all dengan sms dan baru2 ni ada ym lagi senang. Terima kasih bang haris aka cikgu haris atas kelas cw tu.
Selain itu ada lagi rakan aku yang aku sendiri mintak pertolongan untuk buat latih tubi melalui email. Buka email saja ada exercise untuk aku cuba copy dan jawab exercise tu. Rakan aku ni banyak exercise dia bagi, Semuanya speed laju. Tapi tak pa aku nak belajar. Aku buat jugak exercise tu sampai hari terakhir sebelum exam. Terima kasih aimil(9m2aur) atas exercise2 yang dalam email.
Ini lagi best masa dalam bulan puasa. Aku masih mencari mana2 rakan yang membuat kelas cw. Cari punya cari scaning freq radio aku stop dekat v52 (146.450mhz). Kedengaran macam suara rakan aku yang dah lulus cw iaitu 9m2mzr sedang membuat kelas. 9m2mzr- mazru ni berada di bera, pahang kalau tak silap. So macamana nak buat. Aku nak contact ni, nak join kelas ni. Aku pergi tukar antena aku kepada directional dan set menghala ke sebelah genting sana nun. So lepas dah settle semua. Aku try contact alhamdulilah mazru dan firdaus dpt copy audio aku. Dalam hati aku dok sebut ni peluang nak belajar ni. fuh alhamdulilah. So contact pertama dalam kelas cw oleh 9m2mzr dapat la 2 dan 3 belajar dengan beliau. Beliau pun tak kisah. Aku lagi suka. Dapat jugak ilmu cw mlm tu. Terima kasih byk2 mazru dan rakan2 bera, pahang memberi peluang pada aku untuk turut serta dalam kelas beliau.
Di repeater 9m4rbc jugak dulu aku sempat belajar cw dengan 9m2agc- cikgu lan. Ini sebelum aku ambil exam cw yang mula2 dulu. Aku belajar cw di local repeater shah alam (9m4rbc). Masa tu aku di peringkat awal. Memang tak di nafikan aku masih banyak kelemahan. Pendedahan oleh cikgu la membuat aku nak belajar cw dan terus try ambik exam. 1st exam aku gagal. Tapi itu tak menjadi halangan. Sebelum exam yang 2nd time ni bermula aku dan 5zal (9w2gtr) berjumpa cikgu lan di alleybay kg melayu subang. Pergi kesitu dan eyeball dengan beliau dan belajar macamana nak ketuk keyer. Kalau ikutkan aku punya ketukan memang hampes. Ingatlah cikgu lan malam tu sending bandung yang keluar dekat cw player masa tu "bamdum". Sakit perut aku dok gelak. Walauapapun terima kasih cikgu lan atas pembelajaran cw selama ini.
Ada lagi ni. Kepada rakan2 yang memberi komen di blog aku. Aku ucapkan terima kasih kerana kata2 yang pedas itu membakar semangat aku. Tapi bukannya semua yang pedas ada yang baik dan ada yang hentam terus. So terima kasih pada anda semua.
Tak lupa juga kepada rakan2 yang memberi semangat 9m2get,9m2adi, 9w2gtr ( hari2 semangat bro), 9m2jen, 9w2vol( bila nak ambik cw ni), rakan2 alam damai v47, rakan2 v38 9w2jbi dan bang aji 9w2oku, rakan2 sik ( kampungku) dan semua rakan2 yang tak tersebut disini.
Paling aku hormati dan disayangi xyl aku 9w2smu- ana dan harmonic aku nurin afifah yang memberi aku peluang dan support yang tinggi. Terima kasih kepada xyl aku yang memahami minat aku dan semasa aku mengambil cw. Kepada harmonic aku yang tak tahu apa mengenai cw. turut menyumbang dan membuat aku tersenyum kalau dah kepala otak serabut. Sekarang dia pun curi2 tekan key aku dan 2 huruf dia dapat copy a dan b. Bila aku tanya a apa bunyi dia cakap dit da lepas tu senyum dan huruf b da di di dit. So terima kasih tak terhingga daripada aku.
Dan yang terakhir aku mohon restu daripada kedua ibubapa ahlikeluarga aku yang ada di kampung namek sik kedah. Aku cakap melalui sms kepada mereka berdua "doakan cek esok ada exam". Dan sms di balas insyallah lulus. Tapi kenapa 1st exam aku tak berbuat demekian. So rakan2 sekelian sejauh mana kita berjaya sekali pun jangan lupa ibubapa kita.
Alhamdulillah aku dah lulus exam itu dan insyallah akan di peturunkan kepada rakan2 lain. Dan perlu diingat disini "aku tetap sama macam biasa walaupun dah ada license A". Tidak ada ungkapan helang akan tetap terbang bersama helang. Aku tetap sama seperti amry-9w2rie. 73 all the best.

2009/10/07

Bagaimana?Macamana?

Ikuti liku-liku bagaimana saya mengharungi cabaran untuk belajar cw sehingga succes.........
Insyallah akan didedahkan........

2009/10/05

lagi pekan sik


dalam market



dewan baru



tapak pekan selasa yang baru



padang awam sik



bukit derdap- repeater bkt derdap ada dia atas bukit ni



signboard nak p market



market dah besaq. mudah dah centrelize

Pekan sik sekarang


jalan ke pekan sik



mamat ni anak watan sik buka kedai basuh keta. berkilat keta aku dia tonyoh.


kedai basuh kereta 808



dah ada klinik gigi



ni btui2 dkt traffic light. dulu mana ada lampu traffic light

Masa balik raya.....


9w2mlw-zahlan on the way balik kampung jumpa dia dkt r&r gunung semanggul

2009/10/03

Semalam dapat tiket free ada sponsor


Macam kenal pengadil ni. Adakah 9w2rbb- pak rosaman.
Macamana aku nak konpom betui ka tak.
mungkin rakan2 boleh bantu.


Semalam aku dengan XYL dan harmonic pergi tengok malaysia tennis open.
Dapat tiket free sponsor.
Perlawanan antara
[2] F Verdasco (ESP) d R Gasquet (FRA) 7-5 6-4


Morse code trainer