2009/12/31

2009/12/30

What is Dxing?

DXing is the hobby of tuning in and identifying distant radio or television signals, or making two way radio contact with distant stations in amateur radio, citizens' band radio or other two way radio communications hobbies. Many DXers also attempt to receive written verifications of reception (sometimes referred to as "QSLs" or "veries") from the stations heard. The name of the hobby comes from DX, telegraphic shorthand for "distance" or "distant".

One of the interesting sides of DXing as a hobby is collecting QSL cards (acknowledgement cards from the broadcaster) confirming the listener's reception report (sometimes called SINPO report-see next section).

Usually a QSL card will have a picture on one side and the reception data on the other. Most of the broadcasters will use pictures and messages indicating their country's culture or technological life.

ref: wikipedia

2009/12/17


Morse Code

Salam kepada rakan-rakan yang ingin mengambil cw. Pada saya banyak teknik untuk belajar cw ini. Yang paling penting adalah rhythm morse code itu. Kenapa rhythm penting untuk belajar cw ini?. Rhythm itu penting untuk mengenal mengenalpasti bunyi morse code. Ada di kalangan kita belajar cw dengan mengingat atau mengira 'dit' dan 'dah'. Seperti dalam gambar ini.
jika anda mengira anda tidak dapat mempelajari morse code itu dengan berkesan. Jika ayat anda terima dalam morse code itu sebanyak 35 patah perkataan. Anda tidak dapat mentafsir kesemuanya. Malah anda akan tertingggal ayat yang di hantar. Biasanya ayat yang di hantar dengan morse adalah secara berterusan walaupun ada noktah sekalipun. Oleh sebab itu rhythm atau lagu morse code tu penting. Setiap 26 huruf itu daripada A sampai Z anda perlu mengetahui rhythm atau tone. Saya percaya kalau anda boleh mengenal rhythm morse itu anda akan berjaya. Jika anda mengira anda akan ketinggalan. Nasihat saya untuk belajar morse code ini anda perlu mengenak rhythm bukannya mengira 'dit' dan 'dah'.

2009/12/16

Aku bukan menyepi tapi berurusan,tugasan dan penyelesaian


Salam semua rakan2. Aku bukan menyepi diri tapi ada tugasan yang kena buat. Di samping itu minggu ni adalah turn aku untuk standby kerja sampai hujung bulan. So mungkin rakan2 tertanya-tanya "mana pi amry ni" ataupun depa laguni "mana pi 9m2rie ni". Mungkin ada orang berkata tu la dah dapat 9m2 terus senyap. Tapi aku harap rakan2 tak berkata begitu. Sebenarnya aku sibuk dengan urusan kerja dan family aku. Bagi urusan kerja sekarang ni tempat kerja aku tak cukup orang dan banyak equipment baru masuk. Semua benda nak kena buat, nak handle vendor lagi. Kalau vendor local senang skit sbb bahasa malaysia dia paham tapi kalau vendor luar "korea". Nak kena cakap korea dengan depa ni. English pun depa bleh skit2. So hari2 melayan benda ni di samping hookup dan sebagainya. Bagi urusan family pula one of my family at kampung sakit cancer. So emak aku ada 2 org adik beradik saja. So adik mak aku ni merangkap mak menakan aku ni sakit cancer payu dara. Sekarang masuk wad untuk buat kemo. So banyak perkara yang nak kena settlekan. Aku cerita semua benda2 ni bukan apa, bukan nak mintak belas kasihan. Tapi just luahan perasaan kenapa aku senyap dan sunyi audio aku ni. Memang semua orang ada masalah tapi ini adalah hakikat sebenarnya. Berharap sangat jangan la ada rakan2 atau sapa2 salah tafsir. Aku sepi dan diam diri bukan lari, takut, malas, SOMBONG dan sebagainya. Dalam hidup aku ni, kandang2 benda yang kita tak suka yang kena buat. Mohon sejuta kemaafan la kepada rakan2 aku yang ambil RAE exam hari ni. Sebab tak sempat nak join kelas preparation untuk exam, kalau ada pun sekejap saja bagi semangat dan moral support. Untuk pengetahuan rakan2 AYAHANDA aku juga hari ni pergi ambil exam RAE. Semalam aku call dia bertanyaankan pasai RAE ini. So menjawab "amry abah x boleh nak concerntrate baca buku sbb sibuk dengan makcik aku yang berada di wad sebab sakit". So tak apalah aku cakap. Tapi kalau takdak apa2 pi la ambik exam RAE tu lepas balik la. Terima kasih dekat cher (9w2cey) yang bagitahu aku esok ayah aku pergi nak bas ke tempat exam RAE tu. Terima kasih rakan2 local sik yang sudi membantu aku. Aku berharap pada ayahanda aku semoga lulus dan tak lupa juga pada rakan2 lain yang nak ambik exam hari ini. Aku doakan semua anda semua berjaya. Insyallah.
Itu saja ringkasan cerita aku harini dan hari berikutnya. Masih banyak lagi yang pahit2 yang tak bolih di ceritakan. Jumpa lagi 73.

2009/12/14

Semangat

Pagi 12hb Dec 2009

Aku bangun pagi awal. Hari ni xyl aku (9w2smu) berkerja di Umceed K.L (UM caw K.L). Kadang2 aku tak boleh nak buat apa2 aktiviti setiap hari sabtu setiap minggu. Tak ap aku berkorban jaga harmonic.
Lepas xyl pergi kerja dalam pkl 9.00pg. Harmonic aku bangun. Nama harmonic aku Nurin. Afifah. Umoq dia baru masuk 4 thn. Tapi kalau dengaq di bercakap pergh....... Kadang2 ayat power pun keluaq. Tengok mode dia ok harini. So aku tanya dia
aku: Nurin hari ini nak ikut abah tak?
nurin: Nak..nak. Abah nak pegi mana?
aku: Abah nak pergi jumpa kawan abah di K.L dan di Shah Alam.
nurin: Ok ( dia jawab o.k saja)
lepas dia kata ok saja aku terus mandikan dia. Pakai baju cantik2 nak pegi jalan. So aku pun happy sebab harmonic aku o.k dan mau ikut aku pergi K.L dan Shah Alam. Biasanya kalau mode dia tak ok. aku dok umah jer la.
So dalam kepala hotak aku ni terpikir. Tak pa lah aku pergi jumpa rakan2 yang buat kelas RAE dan yang bakal ambik exam nanti. Nak bagi moral support. Bagi semangat pada diaorang. Manatau murah rezeki meraka lulus. So 2 tempat aku pergi, satu di pusat ko k.l dan lagi satu di sek17 shah alam.
So dekat pusat ko jugak ramai rakan2 ham termasuk 9w2 dan 9m2. ok alhamdulilah. Masa dekat shah alam sek 17. Mungkin rezeki aku nak jumpa 9m2au-pak aziz dan 9w2sf-syed faizal. so banyak perkara yang di sembangkan. Seronok jumpa diorang ni. Macam2 cerita ada. Rupanya pak aziz 9m2au ni belom kenal aku di daratan. hehehe sebelum ni aku dengan beliau di alam maya saja ( yahoo massenger). hehehee. So dekat nak balik aku jumpa dia pak aziz. Anda tau tak dlm ym tuah_78 tu sapa. Hahaha dia cakap sapa...hang ka. Saya kata dia ya saya la tu pak aziz. Hahaha dia tersenyum. Rakan lagi seorang tu pak syed memang sahabat baik pada pak aziz ni. So orang lama dan berpenglaman jugak ni. Pak syed ni macam arabian sikit. Sebab kalau tengok muka dia jelas arabian. So banyak jugak cerita daripada dia. Banyak jugak ilmu dan pendapat yang baguih yang aku dapat.
So hari tu aku happy dapat jumpa rakan2 lama dan baru. Di samping tu bagi moral support kepada rakan swl yang akan memduduki exam tak berapa lama lagi ni. So kepada rakan2 yang nak mengambil RAE exam di doakan anda berjaya. Jika anda berjaya dan lulus exam nanti jangan lupa tolong rakan2 swl yang lain pulak. Itulah doa dan harapan aku. All the best. 73 9M2RIE.......

2009/12/13

RAE Quiz-3

1-What you should do when you hear two
stations are in QSO?
a) Cut into the conversation without knowing what they are discussing
b) Listen first and after finding out the gist, of the QSO ask to join and start talking about something else
c) Cut in and start an argument about another subject
d) Listen first and if you can contribute to the QSO ask to join and add what you can to
stimulate further discussion

the answer is d) Listen first and if you can contribute to the QSO ask to join and add what you can to
stimulate further discussion

2-Which of the following option use the
correct International Phonetic Alphabet far
spelling the word HELP?
a) Hostel Euro Lord Paris
b) Hawii Enter Long Pappa
c) Hongkong Echoo Lamb Paprik
d) Hotel Echo Lima Papa

The answer is d) Hotel Echo Lima Papa

Please refer guideline radio amateur form mcmc

2009/12/11

Menguap Dan Adab-adabnya

Assalamualaikum ahli panel sekelian,

Saya ada terbaca beberapa artikel berkaitan dengan menguap yg mana ada kaitannya dengan syaitan, ini kerana bila sembahyang suka nak menguap pulak..dan dlm artikel tersebut menyatakan nabi saw tak pernah menguap, adakah ada hadis berkaitan menguap ini dan bagaimanakah cara nak mengatasinya..
sekian, terimakasih

jawapan:

Benarlah apa yang saudara baca di dalam artikel itu. Perkara ini (menguap) banyak terdapat di dalam hadis-hadis sahih. Berikut adalah di antara hadis-hadis(maksud hadis) tersebut:

Dari Abu Hurairah dari Nabi saw ia bersabda:

Å´esungguhnya Allah Taala suka kepada orang yang bersin dan benci kepada (orang yang) menguap. Apabila salah seorang dari kalian bersin dan mengucapkan hamdalah kepada Allah Taala adalah hak bagi setiap muslim mendengarnya membaca ÁºarhamukAllah (Semoga allah memberi rahmat kepadamu). Adapun menguap itu adalah dari syaitan. Apabila salah seorang dari kalian menguap maka hendaklah ia mengembalikan (mulutnya) sedapat-dapatnya. Sesungguhnya apabila seseorang dari kalian menguap, syaitan pun tertawa kerananya. [Riwayat Bukhari]

Dari Abu Hurairah r.a katanya Rasulullah s.a.w telah bersabda: Menguap (dengan mulut terbuka luas) merupakan gangguan dari syaitan. Apabila ada di antara kamu yang menguap maka hendaklah dia menutup mulutnya mengikut kemampuan.[Riwayat Muslim]

Dari Abu SaÃÊd Al-Khudri ra dari Nabi saw ia bersabda:
Å«ika ada di antara kamu menguap, tutuplah mulutmu kalau-kalau syaitan masuk [Riwayat Abu Dawud]

Terdapat beberapa hadis lain lagi yang berkisar perihal menguap dan adab-adabnya. Dan kesemua hadis-hadis tersebut membawa kepada satu makna, iaitu Islam tidak suka seseorang menguap terutama tanpa menutup mulut apatah lagi ketika sembahyang.

Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid berkata, dari hadis-hadis yang mengkhabarkan perihal menguap ini, boleh disimpulkan bahawa:
1. Syaitan menyukai manusia yang menguap kerana ia tanda kemalasan
2. Syaitan memasuki seseorang itu ketika menguap.
3. Syaitan mentertawakan sesiapa yang menguap dan memperlekehkan keburukan wajah diri yang sedang menguap

Maka jelas menguap itu satu tingkahlaku yang tidak beradab/baik. Bahkan dibenci Allah. Oleh yang demikian, seseorang itu hendaklah cuba sedaya upaya untuk tidak menguap. Cubalah sedaya upaya untuk merapatkan mulut ketika menguap sedapat yang mungkin. Sekiranya perlu, tutuplah mulut dengan tangan. Dan juga janganlah menghasilkan sebarang suara ketika menguap itu. Sekian.

Rujukan:

Terjemah Al-Azkar
oleh Imam An-Nawawi

www.Islam-qa.com

http://hadith.al-islam.com/

al-ahkam

Sumber pautan: http://soaljawab.wordpress.com/2007/...-adab-adabnya/
__________________
Kita tak mampu mengubah dunia TETAPI kita boleh mengubah diri kita sendiri... Kebanyakan manusia itu berbeda pandangan, carilah persamaannya untuk sebarang penyelesaian bukan mencari perbezaan yang memusnahkan... Kita bukan sempurna, itulah hakikatnya...

2009/12/03

RAE Quiz-2

The current flowing in a circuit is 10 mA.
How many Watt of power is dissipated by a
circuit resistance of 100 kΩ?
a) 1 Watt
b) 10 Watt
c} 1,000 Watt
d} 10,000 Watt


Answer is
b) 10 Watt

solution:-

remember ohm's law for power. the formula is
P = I 2 x R, P = E x I or P = E 2 / R

given I= 10mA and R= 100kΩ, what is power in watt?

so P = I 2 x R
= (10mA) 2 x 100kΩ
= 10watt

Three good electrical conductor are:

a) Copper, gold and mica
b) Gold, silver and wood
c) Gold, copper and aluminum
d) Copper, aluminum and paper

Answer is C)Gold, copper and aluminum

reference for good electrical conductor "click here"

2009/12/01

RAE Quiz- 1

A current of 0.5 Ampere flows through a
resistance when 6 Volt is applied. To change the
current to 0.25 Ampere, you must:
a) increased the supply to 12 Volt
b} reduced the supply to 3 Volt
c) connect a 1252 resistor in parallel with ' the existing resistance
d) connect a 6S2 resistor in parallel with the
existing resistor

Answer is B- reduced the supply to 3 Volt

solution:-

Remember the ohm's law formula.

V= IR V is voltage, I is current and R is resistor.

Given I= 0.5A, V= 6v R = ?

V= IR, get R

R= V/R, R= 6v/0.5A
= 12 ohm

if change current to 0.25amp. logically voltage must reduce

given I= 0.25A, v=? and R= 12 ohm

formula V=IR

so V= 0.25A (12 ohm)
= 3v

Check back V=IR

3v= I (12 ohm)
3v/12 ohm = I
so I = 0.25A

The maximum output power permitted from

a Class A amateur radio station is:
a) 300 Watt PEP
b) 400 Watt PEP
c) 500 Watt PEP
d) 1000 Watt PEP

Answer is B- 400 watt pep

refer Class A license:-

Morse code trainer