2010/01/28

CW self learning

Teknik grouping

1. Mula2 dengar group pertama "abcde" selama 1 minggu.

2. Apabila anda rasa yakin anda boleh dengar dan ingat. Anda buat latih tubi dengar dan tulis group pertama "abcde" selama 1 minggu lagi

anda kena betul2 kenal rhythm setiap huruf. Anda tidak di benakan mengira berapa dit dan berapa dah.

to be continue.......

2010/01/15

Citizen Band (CB radio)


Citizens 'Band Radio (sering disingkat CB radio) adalah, di banyak negara, sistem radio jarak pendek komunikasi antara individu-individu pada sebuah pilihan daripada 40 saluran dalam 27-MHz (11 meter) band. CB perkhidmatan radio yang berbeza daripada FRS, GMRS, MURS, atau amatur ( "ham") radio. Di banyak negara, CB tidak memerlukan lesen dan, tidak seperti radio amatur, mungkin boleh digunakan untuk perniagaan mahupun komunikasi peribadi. Seperti banyak lainnya radio dua arah perkhidmatan, Citizens 'Band saluran bersama oleh banyak pengguna. Hanya satu stesen boleh mentransmisikan pada suatu masa. Stesen lain harus mendengar dan menunggu bersama saluran yang sedia.

Seiring waktu, beberapa negara telah membuat perkhidmatan radio yang sama, dengan pelbagai keperluan untuk perizinan dan standard teknikal yang berbeza-beza. Meskipun mereka mungkin dikenali dengan nama lain, seperti Jeneral Radio Service di Kanada, mereka sering menggunakan frekuensi yang sama (26-28 MHz), dan mempunyai kegunaan yang sama, dan kesulitan serupa dengan antena dan propagasi. Lesen mungkin atau mungkin tidak diperlukan, tetapi pemenuhan keperluan umumnya sederhana.

Beberapa negara mempunyai perkhidmatan radio peribadi dalam band UHF, seperti Eropah dan Australia PMR446 UHF CB. Seperti Amerika GMRS FRS dan jasa, ini lebih tepat dibahas dalam artikel mereka sendiri, seperti banyak dari artikel ini khusus untuk antena dan propagasi HF bahagian atas dan bawah band-band VHF.

sumber; wikipedia

Any idea for HF antenna. This is my house




Tang ni penin ni. Dah lama dok pk. Apa antenna yang sesuai.
Aku dok nampak long wire saja. Tapi tu la, nak huloq kot mana?.
Rakan2 ada idea ka. Jgn cakap pindah rumah sudah la.

On the way


Power supply dah sampai dengan ATU.
Rig HF belom sampai.

2010/01/10

2010

Salam,
Sekarang aku melangkah satu tapak lagi selepas selesai satu tapak. hehehe. Tapak sebelum ni adalah lulus cw. Sekarang tahun 2010 ada azam lain. Semalam 9 Jan 2010 aku register untuk futher study dalam bidang IT di Open Universiti. Alhamdulilah tercapai jugak azam aku di tahun 2010 ini. So mula-mula rasa macam tak percaya, takut, sejuk, seram dan macam-macam lagi. Ye la bukan apa, boleh ka aku buat study ni. So aku tekad buat dulu baru tahu. Tak buat tahu plak. So rakan-rakan semua kemungkinan aktiviti luar akan di kurangkan. Itu sajalah sebab terasa macam zaman study dulu balik. Aku stufy ni secara part-time, mungkin sabtu dan ahad kelas dia. Sekarang masa pun dah tak banyak lagi. Aku kena tumpu pada azam aku ini.

Lagi satu sekarang ni aku ada rezeki skit nak beli equipment HF. Aku tengah negotiate dengan seseorang untuk membeli equipment ini. So apa yang aku boleh buat di sampaing study..study..study boleh main radio. Itu sajalah nak lebih-lebih tak boleh la. Insyaallah bulan depan semua equpment untuk akan ada. Cuma satu saja yang dok penin. Aku duduk di rumah apartment 15 tingkat dan aku di tingkat 2. So nak kena pikiaq apa antenna yang sesuai. So benda-benda macam dok kacau di kepala aku ni. Tapi tak pa kita ada ramai kawan yang handal-handal dan experience jenoh. Mungkin depa ni boleh bagi idea yang baguih. Insyaallah ada kelapangan masa aku nak pi jumpa depa ni.

Jadi sekarang ini aku punya azam dah jelas dan terang. Aku akan habiskan study aku ini jugak walauapa pun terjadi. Di samping tu aku akan jengok jugak la hobi radio aku ini. Tapi eyeball belum tentu lagi. Itu semua bergantung pada keadaan masa dan kelapangan tanpa ada halangan. So kepada rakan-rakan aku selitkan skit doa anda untuk aku jadikan semangat untuk terus mencapai azam aku ini. Jika aku tidak bereyeball bukan aku sengaja. Jika aku tak join mana-mana program bukan aku sengaja. Jika audio tak keluar di frequency mana-mana bukan aku sengaja. Jawapan dia dah jelas dan terang. Harap anda semua mengetahui. Insyaallah.

2010/01/01

Morse code trainer