2009/10/30

Apa criteria yang perlu ada pada 9m2



Kepada rakan yang sudi memberi pendapat dan cadangan sila beri pendapat dan padangan anda di ruangan "comment" post ini. Ini sekadar pendapat dan pandangan sahaja. Anda di nasihatkan tidak membabitkan nama atau rakan-rakan ham yang lain. Anda juga perlu berterus terang dengan menulis nama dan callsign anda supaya senang saya hubungi jika ada apa-apa berlaku selepas ini. Tujuan saya adalah untuk mengenalpasti apakah yang perlu di buat atau persediaan semasa menjadi 9M2's sebelum dan selepas menjadi 9M2's. Sekian 9W2RIE.








Comment here

2009/10/28

Dia ikut aku.....berminat

Advantages of Morse

Although Morse may appear to be difficult to learn, it can bring many rewards. It is often found that it is much easier for a low powered ham radio station to make good contacts using Morse. For someone owning a more average station, not using huge antennas and high powers, Morse gives the opportunity of making contacts with distant stations, or getting through pileups that may not be possible of SSB were used. Even though there is now no requirement to learn Morse to gain access to the HF bands with a ham radio licence, in many countries today, it can bring many benefits in terms of the capability of the amateur radio stations. reference: ERT electronic+radio

2009/10/27

2009/10/21

yang mana satu nak pilih-II

The best solutions is :
3-buat kerja lain
5-tengok saja
6-redha saja
9-buat tak tau saja
10-bersyukur apa yang ada
11-bersahabat
13-layan saja
14-bersukan
15-jangan tinggal hobi radio

Thanks bro2 yang bagi semangat/pendapat/buah pikiran/dsb

2009/10/18

Kau Lupa Pada Janji -i


Sepetang hang jebat ajak hang tuah pergi umah beliau untuk jamuan makan. Tuah tunggu sampai 2 pagi sebab lama tak jumpa dan bermain senjata. Tuah sebenarnya ada berjanji dengan Adi putra untuk bermain senjata. Salam surai di pinta pada hang jebat yang gundah gulana( dalam pemikiran tuah mungkin dia letih kot melayan rakan2). Tuah dengan segan malu berkata kepada jebat. "wahai jebat aku mahu pulang dahulu, sebab esok hari aku ada perjanjian dengan seseorang. aku dah berjanji jebat" si jebat bedebah tu cakap "relax la bang tuah bukan senang nak jumpa". Alasan yang sama jugak di beri kepada jebat. Jebat menjawab " kau tuah dah sombong dan tak mau tunggu lagi sampai pagi esok" tuah berdiam diri saja dengan alasan sama di berikan. Tuah tetap cabut jugak balik dengan sabarnya.
Tapi hari ini jebat sedang memangil hang kasturi tapi tak ada jawapan. Jadi hang tuah menyahut panggilan jebat berkata" salam jebat kenapakah engkau memanggil kasturi. adakah sesuatu bencana menimpa engkau". Jebat menjawap " aahh kau tuah semalam aku menyuruh mu jangan bersurai awal ke majlis aku tuah. Namun kau balik jugak tuah. Kau dah sombong tuah". Tuah menjawab untuk pembelaan " jebat aku dah berjanji dengan adi putra untuk bermain senjata untuk persiapan berlatih setelah lulus ujian dan di anugerahan ilmu Kipas Senandung Dalam Senandung. Tapi aku dah cancle jebat sebabnya aku lewat bangun dan utusan aku dah beritahu kepada adi putra yang mana aku tak dapat berjumpa beliau. Sudah tentu adi putra kechiwa kepada aku". Dalam pemikiran hang tuah ia tahu jebat dah lulus dengan sempurna dah telah di anugerahkan oleh adi putra ilmu itu. Dia berfikir lagi kenapa jebat menyakat aku begitu rupa, sedangkan aku tidak menyakat beliau ketika berlatih dan setelah lulus ilmu Kipas Senandung Dalam Senandung. Bukankah ia telah berjanji dulu si jebat berdebah ini "jika jebat lulus ujian itu sebelum aku nescaya aku tidak akan menyakat engkau (yakni mengutuk engkau) di khalayak ramai". Tetapi kenapa kau buat jugak jebat "kau dah lupa pada janji jebat". Aku memang begini jebat sejak azali kadang-kala aku berdiam diri, kurang bercakap dan merendah diri. Aku masih ingat pesan guru kita "Radin Bumdum Melintang Patah" ya akan aku guna ilmu ini ke jalan yang benar dan menolong orang lain pula. Pesan dia lagi jangan kamu menyakat, riak dan tidak sopan dengan apa yang engkau ada. Tuah pun bediam diri dan beredar daripada situ setelah kasturi menyahut panggilan jebat. Tapi tuah tidak kecil hati cuma kechiwa dengan janji yang di tabur dahulu. Sekarang janji tinggal janji saja. Tuah berkata " aah aku tidak peduli apa yang menyakat aku. Aku tetap aku. Yang pastiNYA aku berpegang pada janji.


2009/10/11

Terima Kasih.....semua

gambar from 9w2afr
Lepas saja ujian yang mula2 aku ambik dulu. Aku nekad akan terus belajar cw. Selepas exam cw yang 1st time aku ambik, di esok hari aku dah start cw. Cari buku baru. Dan skrg buku aku itu dah jadi 3 buah. Lepas exam dulu aku jumpa dengan 9m2all. Dia offer pada aku jom saya train awak cw. Tapi sblm aku belajar dengan 9m2all. Aku dah start cw sampai group yang ketiga iaitu "pqrst". kelajuan 13wpm dan tiada gap. Kelas cw bermula sebelum puasa. At that time aku dah mula copy apa yang di hantar oleh 9m2all. Di situ aku dapat tahu dekat mana tahap aku. Tapi bila sampai bulan puasa aku teruskan sampai habis ke group terakhir "uvwxyz". Bila masa aku belajar cw ni? cuba teka. Sebenarnya aku buat cw masa time lunchour di saltmine. Dari pukul 1.00pm sampai 2.00pm hari2 non stop kecuali ada tugasan yang lagi penting. Rakan2 saltmine kata : "hang buat apa". Aku diam saja. "OOO hang dok dengar benda ni untuk cakap dengan gila kot". Aku cakap dekat rakan aku ni " ya memang aku gila". Kalau dekat umah masa tu jangan harap la. Sambil tu join kelas cw 9m2all. Dan masa lunchour tu aku dok kacau 9m2all dengan sms dan baru2 ni ada ym lagi senang. Terima kasih bang haris aka cikgu haris atas kelas cw tu.
Selain itu ada lagi rakan aku yang aku sendiri mintak pertolongan untuk buat latih tubi melalui email. Buka email saja ada exercise untuk aku cuba copy dan jawab exercise tu. Rakan aku ni banyak exercise dia bagi, Semuanya speed laju. Tapi tak pa aku nak belajar. Aku buat jugak exercise tu sampai hari terakhir sebelum exam. Terima kasih aimil(9m2aur) atas exercise2 yang dalam email.
Ini lagi best masa dalam bulan puasa. Aku masih mencari mana2 rakan yang membuat kelas cw. Cari punya cari scaning freq radio aku stop dekat v52 (146.450mhz). Kedengaran macam suara rakan aku yang dah lulus cw iaitu 9m2mzr sedang membuat kelas. 9m2mzr- mazru ni berada di bera, pahang kalau tak silap. So macamana nak buat. Aku nak contact ni, nak join kelas ni. Aku pergi tukar antena aku kepada directional dan set menghala ke sebelah genting sana nun. So lepas dah settle semua. Aku try contact alhamdulilah mazru dan firdaus dpt copy audio aku. Dalam hati aku dok sebut ni peluang nak belajar ni. fuh alhamdulilah. So contact pertama dalam kelas cw oleh 9m2mzr dapat la 2 dan 3 belajar dengan beliau. Beliau pun tak kisah. Aku lagi suka. Dapat jugak ilmu cw mlm tu. Terima kasih byk2 mazru dan rakan2 bera, pahang memberi peluang pada aku untuk turut serta dalam kelas beliau.
Di repeater 9m4rbc jugak dulu aku sempat belajar cw dengan 9m2agc- cikgu lan. Ini sebelum aku ambil exam cw yang mula2 dulu. Aku belajar cw di local repeater shah alam (9m4rbc). Masa tu aku di peringkat awal. Memang tak di nafikan aku masih banyak kelemahan. Pendedahan oleh cikgu la membuat aku nak belajar cw dan terus try ambik exam. 1st exam aku gagal. Tapi itu tak menjadi halangan. Sebelum exam yang 2nd time ni bermula aku dan 5zal (9w2gtr) berjumpa cikgu lan di alleybay kg melayu subang. Pergi kesitu dan eyeball dengan beliau dan belajar macamana nak ketuk keyer. Kalau ikutkan aku punya ketukan memang hampes. Ingatlah cikgu lan malam tu sending bandung yang keluar dekat cw player masa tu "bamdum". Sakit perut aku dok gelak. Walauapapun terima kasih cikgu lan atas pembelajaran cw selama ini.
Ada lagi ni. Kepada rakan2 yang memberi komen di blog aku. Aku ucapkan terima kasih kerana kata2 yang pedas itu membakar semangat aku. Tapi bukannya semua yang pedas ada yang baik dan ada yang hentam terus. So terima kasih pada anda semua.
Tak lupa juga kepada rakan2 yang memberi semangat 9m2get,9m2adi, 9w2gtr ( hari2 semangat bro), 9m2jen, 9w2vol( bila nak ambik cw ni), rakan2 alam damai v47, rakan2 v38 9w2jbi dan bang aji 9w2oku, rakan2 sik ( kampungku) dan semua rakan2 yang tak tersebut disini.
Paling aku hormati dan disayangi xyl aku 9w2smu- ana dan harmonic aku nurin afifah yang memberi aku peluang dan support yang tinggi. Terima kasih kepada xyl aku yang memahami minat aku dan semasa aku mengambil cw. Kepada harmonic aku yang tak tahu apa mengenai cw. turut menyumbang dan membuat aku tersenyum kalau dah kepala otak serabut. Sekarang dia pun curi2 tekan key aku dan 2 huruf dia dapat copy a dan b. Bila aku tanya a apa bunyi dia cakap dit da lepas tu senyum dan huruf b da di di dit. So terima kasih tak terhingga daripada aku.
Dan yang terakhir aku mohon restu daripada kedua ibubapa ahlikeluarga aku yang ada di kampung namek sik kedah. Aku cakap melalui sms kepada mereka berdua "doakan cek esok ada exam". Dan sms di balas insyallah lulus. Tapi kenapa 1st exam aku tak berbuat demekian. So rakan2 sekelian sejauh mana kita berjaya sekali pun jangan lupa ibubapa kita.
Alhamdulillah aku dah lulus exam itu dan insyallah akan di peturunkan kepada rakan2 lain. Dan perlu diingat disini "aku tetap sama macam biasa walaupun dah ada license A". Tidak ada ungkapan helang akan tetap terbang bersama helang. Aku tetap sama seperti amry-9w2rie. 73 all the best.

2009/10/07

Bagaimana?Macamana?

Ikuti liku-liku bagaimana saya mengharungi cabaran untuk belajar cw sehingga succes.........
Insyallah akan didedahkan........

2009/10/05

lagi pekan sik


dalam market



dewan baru



tapak pekan selasa yang baru



padang awam sik



bukit derdap- repeater bkt derdap ada dia atas bukit ni



signboard nak p market



market dah besaq. mudah dah centrelize

Pekan sik sekarang


jalan ke pekan sik



mamat ni anak watan sik buka kedai basuh keta. berkilat keta aku dia tonyoh.


kedai basuh kereta 808



dah ada klinik gigi



ni btui2 dkt traffic light. dulu mana ada lampu traffic light

Masa balik raya.....


9w2mlw-zahlan on the way balik kampung jumpa dia dkt r&r gunung semanggul

2009/10/03

Semalam dapat tiket free ada sponsor


Macam kenal pengadil ni. Adakah 9w2rbb- pak rosaman.
Macamana aku nak konpom betui ka tak.
mungkin rakan2 boleh bantu.


Semalam aku dengan XYL dan harmonic pergi tengok malaysia tennis open.
Dapat tiket free sponsor.
Perlawanan antara
[2] F Verdasco (ESP) d R Gasquet (FRA) 7-5 6-4


Morse code trainer