2011/01/12

Kerja shift dan akibatnya

Umur 30 keatas nak kerja shift lagi. Alasan tak cukup kakitangan, budget dan bagai. Tau nak masyuk saja.

Isu stres di tempat kerja ini telah menarik perhatian para penyelidik untuk melihat
punca sebenar ianya berlaku. Kebanyakan penyelidik bersetuju bahawa keadaan/persekitaran kerja dan beban kerja menjadi punca utama kepada stres di tempat kerja

. Di samping itu juga, penyelidik turut menyatakan bahawa pekerjaan yang perlu diberi perhatian dalam membincangkan mengenai stres di tempat kerja adalah yang berkaitan dengan kerja syif

. Pekerjaan yang melibatkan syif tanpa pengurusan yang cekap dan berkesan boleh mencetuskan tekanan berlebihan. Kecenderungan mereka untuk terlibat dalam kemalangan di tempat kerja juga adalah tinggi.

ref: STRES DI TEMPAT KERJA DAN KESANNYA TERHADAP KESELAMATAN DAN
KESIHATANPEKERJAAN
M.M. Zafir 1 and M.H. Fazilah 2
1
Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan, Fakulti Ekonomi Dan Perniagaan, Universiti Kebangsaan Malaysia
and
2
Fakulti Pengurusan Dan Muamalah, Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor, Bandar Seri Putra,
Selango

5 comments:

9W2LPP said...

yang bestnya keje syif ni byk off day..so annual leave tu kadang2 tak terusik..boleh carry fwd ke tahun hadapan..

macam saya kt sini, 2 hari keje pagi, 2 hari keje mlm, 4 hari off..macam tu je dok rotate..tapi 1 syif 12jam laa..

kena byk problem, letih laa sampai takleh nak pikir camne nak trouble shoot..kalau xde problem, dok standby je 12 jam..

9M2RIE said...

tku bro....ye la dari segi cuti memang byk. Tapi sy dh boring dh dkt 10 thn kerja dah.... tapi tulah kalau x dak kerja lain kerja a dulu.

9M2RIE said...

tku bro....ye la dari segi cuti memang byk. Tapi sy dh boring dh dkt 10 thn kerja dah.... tapi tulah kalau x dak kerja lain kerja a dulu.

9M2RDX said...

Bagi teman yang udah terbiasa dengan kerja syif ni rasa lebih selesa pulak lebih2 lagi jika ada anak yg bersekolah so kalau keja petang pagi boleh la pi antar dan ambik di wakti tengaharinya. Kalau bab cuti yang ini kena perlu ada perancangan yang awal untuk bercuti.

Kalau waktu pejabat pulak segala urusan yg perlu diselesaikan di kaunter perlu mendapat pelepasan dari boss la pulak. Kalau bab cuti kerja waktu pejabat la yg best sebab boleh cuti every weekend.

9M2RIE said...

tku rizal dan rakan. Aku serabut sbb aku tgh buat part tme study itu yg terasa sangat.... walaumacamanapun tku atas pandangan anda semua

Morse code trainer