2010/09/22

Malware Attack!!!


Cuba anda lihat web mana yang di serang contohnya "jentayu web" yang memaparkan calendar hijrah dan satu lagi web yang memaparkan waktu sembahyang. Semoga Allah mempelihara Agama Islam. Insyallah.

info daripada blog rakan

Sekarang dah banyak website telah dijangkiti malware, risau gak kalau kena kan. Antara yang telah dijangkiti Gengblogger, TV3, Malaysiakini, Berita Harian dan website yang mempunyai iklan dari innity. Malware dari iklan Innity tu mungkin tersebar ke website lain yang mempunyai link ke website yang dijangkiti tersebut.
Bahaya malware ini mungkin website tersebut akan disenarai hitam oleh Google, mungkin ada kesan terhadap website anda, mungkin trafik akan menurun dan macam-macam kesan negatif lagi.

Jika Website anda dijangkiti Malware, cuba langkah-langkah dibawah:
1.Baca amaran merah malware dengan lengkap
2 Cari dan kenal pasti punca berlakunya Malware
3 Buang kod-kod yang berkaitan dengan Malware tersebut
4 Download dan install FREE latest version software Malwarebytes Anti-Malware
5 Scan laptop atau komputer


Anda juga boleh memeriksa di
Google Webmaster, dafter blog/website anda, dan periksa di Dashboard, pilih Diagnostic dan pilih Malware. Dia akan pamerkan jika blog/website anda diserang malware. Jika ada report hal berkenaan atau buang semua link-link atau iklan innity yang diserang malware tu

3 comments:

Mazru Majid said...

thanks 4 the info bro...

blog aku kena jugak ke?

9M2RIE said...

yang ada link dengan web yg kena memang akan keluar. buang sajer link tu

Blogger said...

Have used AVG protection for a few years now, I'd recommend this solution to everyone.

Morse code trainer